top of page

Onze Merken

Hier vind je onze merken en wat voor mede stijlen eronder vallen

Al onze mede wordt ambachtelijk en in kleine oplage gemaakt.

Northern Mead

Northern Mead logo.png
637deafde69f6044b0fb63ca23872493.png

Mede

Bij Northern Mead wordt er mede gemaakt in de klassieke stijlen. Deze staan hieronder beschreven. Omdat mede van honing gemaakt is, is mede gluten vrij. Bij alle mede die gemaakt wordt, is er alleen gebruik gemaakt van pure, onbewerkte en onverhitte honing. Hierdoor blijft de smaak zoals die moet zijn en de gezondheidseigenschappen intact. 

637deafde69f6044b0fb63ca23872493.png
AdobeStock_221666132.jpeg

Traditional

AdobeStock_191726915.jpeg

Melomel

Een melomel is een mede met fruit. Onze melomel is een delicaat evenwicht tussen mondgevoel en smaak. Binnenin deze categorie van melomel, zijn er enkele subcategorieën. Een cyser is een melomel die met appel(sap) gemaakt wordt. Pyments zijn mede die gemaakt worden met druiven, Verder heb je bessen mede; deze worden gemaakt met bessen soorten. Ook heb je steenfruit mede, waarbij er steenvruchten in de mede zijn verwerkt. Ten slotte heb je de overige, waarin andere soorten fruit zit dan hierboven beschreven.

Deze uitzonderlijke mede wordt uitsluitend van honing geproduceerd en is een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden. Een traditional mag als enige toevoeging hebben dat deze op hout gerijpt is. Zoals bij elke categorie, hoeft de mede niet per se zoet te zijn. Grofweg kan de mede gespecificeerd worden in droge, semi-droge/zoete en zoete mede.

Metheglin

AdobeStock_177138459.jpeg

Specialty

AdobeStock_118003526.jpeg

Een metheglin is een mede met specerijen. Deze categorie mede kan verdeeld worden in twee subcategorieën. De ene is een fruit en kruiden metheglin, waarin beide bestanddelen voorkomen. De andere bestaat uit kruiden en/ of specerijen.

In deze laatste categorie van mede zijn er verschillende subcategorieën. De sessie-mede en braggot (mede-bier) hebben bij ons hun eigen merk.

 

Verder heb je historische mede. In deze subcategorie hoort mede die al eeuwenlang in een bepaalde cultuur op dezelfde wijze wordt gemaakt, zoals in Polen of Ethiopië.

 

Ook hoort barrel-aged mede in deze specialty categorie. Ten slotte heb je nog de experimentals. Dit zijn mede die in geen enkele andere categorie thuishoren die hiervoor beschreven staan.

Viking Mjød

Viking Mjod Logo_Web Preview.png
AdobeStock_100418137.jpeg

Braggot

Bij Viking Mjød worden er braggots gebrouwen.

Een braggot is een mede-bier. Hierbij worden granen en honing samen gefermenteerd. Uit archeologische vondsten, blijkt dat Vikingen vaak braggots dronken. Omdat er niet zoveel honing was in het Hoge Noorden, werd dit vaak gemixt met granen om een braggot te brouwen. Mede zelf was iets voor speciale gelegenheden. 

Een braggot hoeft niet zoet te zijn. Omdat honing 100% fermenteerbaar is, worden alle suikers van de honing vergist. Wel kunnen er aroma's van de honing achterblijven. De zoetheid die in de braggot zit is dan ook van de mout. 

Bij Viking Mjød worden er braggots gebrouwen in de stijl van bestaande bierstijlen. Hier wordt dan 20%-60% van de mout vervangen door honing die past bij de bierstijl. 

story_image2_800x.jpg

North Mead

NORD MEAD 02.png
attachment_115378477.jpg

Sessie Mede

Bij Nord Mead wordt er gefocust op sessie mede.

Sessie mede heeft een lager alcoholpercentage dan reguliere mede en is gecarboniseerd.   

Sessie mede heeft doorgaans een hogere doordrinkbaarheid dan reguliere mede. Verder zijn alle sessie mede die Nord Mead maakt ook nog eens gluten vrij! 

Image by Vivek Doshi
bottom of page